På onsdagen fick vi besked om att hemmamatchen mot Kalmar som skulle ha spelats lördagen den 1 juli flyttats till måndagen den 3 juli. Matchen har sedan säsongsstarten varit planerad som Järnkaminernas dag.

Nu, nästan exakt en månad innan match, är det antagligen många Djurgårdare som kan missa matchen eftersom många planerat semestern utifrån spelschemat.

Initiativet kommer från DIF Fotboll och argumentet som förs fram är att Gustav Engvall, Kerim Mrabti och Jacob Une-Larsson kan saknas den 1 juli eftersom U21-EM-finalen spelas den 30 juni.

Den sportsliga anledningen till att flytta matchen är inte så mycket att diskutera – DIF är ett bättre lag med de tre spelarna. Men att flytta en match i Allsvenskan med en månad kvar är inget annat än oacceptabelt.

Järnkaminerna har via Svensk Fotbolls Supporterunion (SFSU) tillsammans med klubbarna kämpat länge för att få till den gräns på åtta veckor som finns för TV från att flytta matcher. Att vår egen klubb med råge själva är värre i det avseendet känns bara ovärdigt.

Dessutom fick JK information om matchflytten först när beslutet var taget.

Matchen borde givetvis ha flyttats redan när spelschemat sattes. U21-datumen är satta sedan länge och vem som helst kunde räkna ut att minst en DIF-spelare skulle vara med i truppen. När vi konfronterat DIF Fotboll med detta har svaret endast varit att “det kanske borde gjorts tidigare, ja”.

Det känns oprofessionellt, och är knappast att som storklubb föregå med gott exempel mot andra intressenter som säkerligen skulle vilja flytta våra matcher.

Med anledning av den sena datumflytten är det osäkert om Kalmar hemma blir årets Järnkaminernas dag som planerat, om den ens kan bli av i sin tidigare form detta år. Vi kommer att återkomma i den frågan vid ett senare tillfälle.

Ultra Caos Stockholm

Järnkaminernas styrelse