Sett till den senaste tidens händelser ute i landet och här i Stockholm kan vi konstatera en sak: utöver att man som supporter är rättslös inför polisens övervåld verkar det dessutom ha tilltagit, både vad det gäller brutalitet och hur ofta det tas till.

Det är frustrerande, men tyvärr alldeles för bekanta scener – inte minst för oss som var med vid Solna station 2021. Enbart en polis med en obefintlig oro inför en annans liv och att ställas till svars för sina handlingar kan agera på det här sättet. Huruvida det handlar om aggressionsproblem som brusar upp i stunden, eller att utstuderat vilja tvåla dit en supporterrörelse som de haft ett horn i sidan till, går förstås bara att spekulera kring. Klart är i alla fall att de aktuella fallen handlar om övervåld på en nivå att vad som föranlett situationerna inte spelar någon roll, inte minst sett till regelverk kring hur batonger och OC-spray ska användas.

Tyvärr har vi inga högre förhoppningar än att den dystra statistiken kommer att fortsätta, och att inga av de skyldiga poliserna fälls för sina handlingar denna gång heller. Vi har varnat för följderna av detta i tidigare kommunikéer, men konsekvenserna av att polisen tillåts fortsätta på detta vis tåls att påminnas om. Detta är dessutom en fråga bortom klubbfärger, och vi vill stämma in med de röster som höjts i läktarsverige under den gångna omgången av Allsvenskan.

Utöver fysiska och psykiska men för de supportrar som drabbas innebär denna rättsröta att supportrarna aldrig kommer att få upprättelse för vad de blir utsatta för. Därmed har vi en viss grupp medborgare som saknar fungerande rättsliga instrument för att skydda sig från en myndighets vålds- och maktmissbruk. Därutöver blir signalen till andra poliser att beteendet går att upprepa utan konsekvenser, och en poliskår som redan har gjort övervåld till en sport triggas drämed igång ytterligare. Risken är att detta förskjuter gränserna tills att det värsta tänkbara sker.

Den typ av batongslag som vi sett under dessa incidenter är direkt livsfarliga, och oron för att det är det första dödsfallet som ska behöva bli väckarklockan för övriga samhället har sällan varit så påtaglig. Polisens övervåld mot fotbollssupportrar behöver fördömas och stoppas innan det är för sent.

Påminnelse inför derbyt 24/9:

Efter Värnamo hemma möter vi gnaget på bortaplan, och en viss risk för liknande scener finns. I kraft av detta vill vi upprepa några punkter för de Djurgårdare som ska på matchen:

  1. Håll ihop med ditt kompisgäng och var vaksam. Det har framgått med all önskvärd tydlighet att du varken behöver uppvisa något aggressivt beteende, trotsa lagar och polisdirektiv eller tillhöra någon särskild del av supporterkulturen för att råka illa ut. Är ni många på plats kan ni dessutom hjälpa varandra med att skölja ögon, få hjälp för skador och så vidare. Den som är benägen att ta till självförsvar uppmanas också att maskera sig, för att undvika rättsliga påföljder.
  2. Dokumentera övervåldet utförligt, med hänsyn till de drabbades integritet. Det leder troligen inte till att någon ansvarig polis fälls, men materialet kan övertyga andra om allvaret av denna situation och bidra till ett yttre tryck på polismyndigheten.

/Ultra Caos Stockholm